Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
Nowoczesna baza dydaktyczna ...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
na miarę XXI wieku ...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
Warsztaty mechaniczne ...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
hotelarskie ...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
gastronomiczne...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
Zapraszamy do nas

Menu Główne

Gościmy teraz

Odwiedza nas 433 gości oraz 0 użytkowników.

192706
DzisiajDzisiaj335
WczorajWczoraj444
W tym tygodniuW tym tygodniu3327
W tym miesiącuW tym miesiącu12523
OgółemOgółem192706

Studiuj w Szczecińskiej Szkole Wyższej Collegium Balticum- Wydział Zamiejscowy w ZSLiZ w Sulęcinie

Praca socjalna

Wczesne nauczanie j. obcego
w wych. przedszkolnym
i w edukacji wczesnoszkolnej
Szczegóły w sekretariacie szkoły
lub pod numerem telefonu 95 755 24 75

 

W dniu 05.03.2018r. uczniowie Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie, Katarzyna Paszkiewicz i Mateusz Środa  wzięli udział w III edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Sportowa wiosna”, który odbył się w Gniewinie koło Sopotu.
To jeden z konkursów w cyklu „Kulinarny Puchar Polski”. Celem "Sportowej Wiosny" jest popularyzacja wiedzy kulinarnej i najnowszych trendów gotowania. W dziedzinie kuchni sportowej, kuchni fit - to najważniejsze wyzwania współczesnych kulinariów. W eliminacjach  brało udział 36 szkół gastronomicznych z całej Polski a do finału  zakwalifikowało 12 drużyn, w tym uczniowie naszej szkoły. Walczyliśmy ambitnie, aby stworzyć dania smaczne, piękne   i oryginalne  ale przede wszystkim fit. Konkurs przebiegał na bardzo wysokim poziomie. Na wykonanie 7  porcji skomplikowanych dań było zaledwie 120 minut. Uczniowie Katarzyna Paszkiewicz i Mateusz Środa zaprezentowali w daniu głównym: filet z pstrąga na puree  z pietruszki i chutney z gruszki i chilli dodatkiem do dania frytki batatów i sos rybny. Na deser zaserwowali: fondat czekoladowy z musem malinowym, sosem rozmarynowym i crunchem  z białej czekolady dodatkiem była temperowana czekolada. Szkolni kucharze podkreślali, że najważniejsze w sztuce kulinarnej jest czerpanie przyjemności oraz  satysfakcji z zawodu. Przyznają, że było to dla nich wielkie wyzwanie  i niesamowite przeżycie. Nawiązali kontakty z najsłynniejszymi polskimi kucharzami takimi jak: Kurt Szcheller, Patryk Dziamski oraz Robert Szulborski.
W wyniku rywalizacji na bardzo wysokim poziomie osiągnęliśmy sukces i zdobyliśmy wysokie lokaty, które były możliwy dzięki talentom, pomysłowości i wytrwałości uczniów, ale także wsparciu dyrektora szkoły pani Grażyny Sobieraj, która nieustannie inspirowała nas do twórczej pracy i podejmowania wyzwań i do udziału w konkursach na terenie Polski.

Beata Janicka
nauczyciel ZSLiZ w Sulęcinie

 

 

 

Więcej informacji

 

UWAGA
Zmiana rachunku bankowego

 

 Promocja szkoły
(zobacz film)

 

 

 

 

 

jesteśmy wyróżnieni
przez uczniów i rodziców

 

Dobrze ZaPROJEKTowana
Szkoła 2016