Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
Nowoczesna baza dydaktyczna ...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
na miarę XXI wieku ...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
Warsztaty mechaniczne ...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
hotelarskie ...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
gastronomiczne...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
Zapraszamy do nas

Menu Główne

Dnia 28.02.2019r. w Zespole Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie świętowaliśmy „Tłusty Czwartek”, znany także jako zapusty.  Uczniowie szkoły dzielnie podtrzymali tradycje związane z zakończeniem karnawału. Własne pyszne wypieki: pączki, faworki, chrusty, oponki przygotowane przez przyszłych kucharzy smakowały wyśmienicie. Tym, którzy nie zdążyli wypiec swoich słodkości, oto nasza sprawdzona receptura, która zadowoli nie jedno podniebienie:

1 kg mąki, 100g drożdży, 100g cukru, 0,5 l mleka, 6 żółtek, 1 całe jajko, szczypta soli, 5 łyżek oleju, 1 cukier waniliowy, 1 l oleju do smażenia.

Sposób wykonania:
Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki i zalać ciepłym mlekiem – dokładnie mieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 30min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do wyrośniętej masy dodać jajko, szczyptę soli, oliwę i resztę cukru – dobrze mieszać. Stopniowo dodać mąkę i żółtka – ciągle mieszając. Uformować z ciasta kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić na części, wałkować placki grubości  1cm i wycinać krążki np. szklanką. Wycięte koła układać na blacie podsypaną mąką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W tym czasie w garnku rozgrzać olej. Do nagrzanego oleju wrzucić wyrośnięte krążki, kiedy się zarumienią-przekręcić patyczkiem na drugą stronę. Usmażone wyjąć na papier aby odsączyć je z tłuszczu. Wystudzone pączki nabić szprycą nadzieniem-marmolada, toffi, budyń itp..

Alicja Zakrzewska
ucz. kl. IIIb

 

Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy
w zawodzie krawiec

 

 

UWAGA
Zmiana rachunku bankowego

 

 Promocja szkoły
(zobacz film)

 

 

 

 

 

jesteśmy wyróżnieni
przez uczniów i rodziców

 

Dobrze ZaPROJEKTowana
Szkoła 2016