Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
Nowoczesna baza dydaktyczna ...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
na miarę XXI wieku ...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
Warsztaty mechaniczne ...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
hotelarskie ...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
gastronomiczne...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
Zapraszamy do nas

Menu Główne

Gościmy teraz

Odwiedza nas 41 gości oraz 0 użytkowników.

110990
DzisiajDzisiaj182
WczorajWczoraj475
W tym tygodniuW tym tygodniu1404
W tym miesiącuW tym miesiącu5978
OgółemOgółem110990

W dniach 2-3 czerwca 2017r. uczniowie 2 klasy Technikum  w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych  Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie, Kinga Kowalska i Miłosz Olechnowicz pod opieką pani Beaty Janickiej wzięli udział w IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”, który odbył się w Jachrance koło Warszawy.
To jeden z konkursów w cyklu „Kulinarny Puchar Polski”. Na świeżym powietrzu przy pięknej pogodzie 20 ekip kucharskich, (7 złożonych z uczniów szkół gastronomicznych i 13 zespołów profesjonalnych kucharzy), które przeszły przez kwalifikacje, walczyły ambitnie, aby stworzyć dania smaczne, piękne i oryginalne. Konkurs przebiegał na bardzo wysokim poziomie. Na wykonanie skomplikowanych dań było zaledwie 90 minut. Szkolni mistrzowie podkreślali, że najważniejsze w sztuce kulinarnej jest czerpanie przyjemności oraz  satysfakcji z zawodu. Przyznają, że było to dla nich wielkie przeżycie. Podpatrzyli jak pracują profesjonaliści z wykorzystaniem najnowszych technik gotowania, dekorowania, sposobów prezentacji dań. Nawiązali kontakty z najsłynniejszymi polskimi kucharzami, właścicielami renomowanych restauracji, którzy zaproponowali już im oferty stażów, praktyk, dalszego rozwoju, a w przyszłości pracy.
Osiągnęliśmy sukces, który był możliwy dzięki talentom, pomysłowości, wytrwałości uczniów, ale także wsparciu Rady Rodziców oraz dyrektora szkoły, pani Grażyny Sobieraj, która nieustannie inspirowała nas do twórczej pracy i podejmowania wyzwań. Rozpaliliśmy w sobie zapał kulinarnych aspiracji. Przed nami wspaniałe perspektywy zawodowe, które jak się okazuje są w zasięgu ręki.

Miłosz Olechnowicz
Kinga Kowalska

Uczniowie z klas gastronomicznych Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie wzięli udział w IX edycji  Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Organizatorem jest  Stefan Birek Szef Kuchni warszawskiego Hotelu Lord ****  w przy wsparciu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Klubu Szefów Kuchni oraz Wyższej Szkoły Turystyki i Języków Obcych w Warszawie. Celem konkursu kulinarnego jest: propagowanie polskiej sztuki kulinarnej, łącznie kulinarnych tradycji ze współczesnością, promowanie producentów polskiej żywności.
Zadaniem konkursowym było przygotowanie przystawki oraz dania głównego z wykorzystaniem obowiązkowych produktów. Uczniowie 2 klasy Technikum  w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych Kinga Kowalska i Miłosz Olechnowicz pod kierunkiem nauczyciela zawodu pani Beaty Janickiej  skomponowali wspaniałe, oryginalne potrawy. Jako przystawkę ciepłą przygotowali filet  z suma panierowany w amarantusie  ekspandowanym z karmelizowaną cykorią, białymi szparagami w  sosie  z krewetek. W daniu głównym zaserwowali biodrówkę jagnięcą z miętowym pesto na puree z zielonego  groszku z kiszoną czerwoną kapustą i blinami orkiszowo-gryczanymi. Uczniowie te niełatwe zadanie wykonali z wielkim profesjonalizmem i dbałością o szczegóły, co zostało docenione przez jury. Na tle szkół gastronomicznych z całej Polski w Ogólnopolskim konkursie znaleźliśmy się na podium, kwalifikując się  do finału, który odbędzie w Warszawie w dniach 2-3 czerwca 2017r.
Niezmiernie cieszy nas wygrana, ale oczywiście mamy ogromny apetyt na dalszy sukces w finale.

Beata Janicka

Dnia 15 grudnia 2016 r. w Zespole Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskie w Sulęcinie odbył się konkurs kulinarny pod hasłem „Zdrowe, smaczne, oryginalne nasze dania regionalne”, którego głównym organizatorem była Agencja Rynku Rolnego w Warszawie, Terenowy Oddział ARR w Gorzowie Wlkp. a współorganizatorami Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego, Lubuska Izba Rolnicza, Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku i Lubuski Urząd Wojewódzki. Celem konkursu było promowanie produktów rolnych i żywnościowych, metodach ich produkcji, systemach jakości a także popularyzacja wśród młodzieży potraw regionalnych kuchni lubuskiej. Swoją obecności zaszczycili nas nie tylko Kierownik Oddziału Rolnictwa i Rozwoju Wsi,  Pan Stanisław Ganczarski, Zastępca Dyrektora Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Kalsku, Pan Roman Frankowski, dyrektor Biura Lubuskiej Izby Rolniczej, Pani Anna Słowik, Wicestarosta Powiatu Sulęcińskiego, Pan Tomasz Prozorowicz, Burmistrz Sulęcina, Pan Dariusz Ejchart, członek zarządu Rady Powiatu Sulęcińskiego, Pan Grzegorz Zawadzki.
Uczestnikami konkursu byli uczniowie z Zespołu Centrum Kształcenia Rolniczego w Kamieniu Małym, z Zespołu Centrum Kształcenia Rolniczego w Bobowicku, z Zespołu Centrum Kształcenia Rolniczego w Henrykowie, z Powiatowego Zespołu Szkół Technicznych i Zawodowych w Świebodzinie, z Centrum Zawodowego i Ustawicznego w Sulechowie oraz gospodarze, uczniowie ZSL i Z w Sulęcinie. Każdy zespół przygotowywał trzy dania po jednym z kategorii: danie mięsne wieprzowe, danie mięsne drobiowe i danie jarskie. W czasie prac kulinarnych zaproszonych gości oczarowywał swoimi umiejętnościami, cieszący się bardzo dużą popularnością, znakomity kucharz Łukasz Konik przygotowując potrawy kuchni molekularnej. Równie wielkim uznaniem cieszył się wykład pani Justyny Koryckiej z Lubuskiego Ośrodka Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Sulechowie. Konkurs był znakomitą okazją do posmakowania produktów lokalnych z piekarni „LEKS” Pana Krzysztofa Kononowicza i z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego, Pana Krzysztofa Sobieraja. Konkurs nie tylko był okazją do doskonalenia umiejętności gastronomicznych uczniów ale przede wszystkim uczył kreatywności, przedsiębiorczości, wyzwalał własną twórczość drzemiącą w młodym pokoleniu.

Uczniowie  Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych im Unii Europejskiej w Sulęcinie wzięli udział w warsztatach  kulinarnych pt. „Zdrowe, smaczne, oryginalne, nasze dania regionalne” zorganizowanym przez Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Gorzowie Wlkp. Warsztaty miały na celu rozpowszechnienie wiedzy na temat potraw regionalnych i tradycyjnych wśród młodego pokolenia oraz promocję zdrowego stylu życia.
 Przygotowaliśmy potrawy związane z tradycyjną kuchnią regionalną w 3 kategoriach: potrawy z wieprzowiny, z drobiu oraz potrawy jarskie.  Miały być  nie tylko smaczne, ale także pięknie wyeksponowane. Twórczości i inspiracji nie brakowało  Znane przepisy  poddaliśmy  modyfikacji , a efekt tych działań okazał się oszałamiający. Dania przygotowane przez uczniów, zachwyciły komisję swą oryginalnością, pomysłowością, estetyką oraz wykwintnym smakiem. Wszyscy uczestnicy otrzymali  nagrody w postaci książek kucharskich.
Nasze kulinarne wytwory zostaną zaprezentowane  podczas finału warsztatów na  konkursie kulinarnym, który odbędzie się 15.12.2016r. w naszej szkole. Reprezentować nas będą : Filip Kaczorowski - uczeń technikum, który przygotuje polędwiczkę wieprzową ze  szpinakiem  oraz carpaccio  z karmelizowanego buraka z żurawiną w sosie miodowo-musztardowym, Miłosz Olechnowicz - uczeń technikum, przyrządzi  filet z kaczki, fondant z ziemniaków z jabłkiem pieczonym z cynamonem oraz puree z czerwonej kapusty oraz Aneta Hanebauer - uczennica zasadniczej szkoły zawodowej, zaprezentuje kolorową paprykę, pieczarki i ser mozzarella w cieście francuskim. Wszystko nie tylko smakowicie brzmi, ale także genialnie smakuje. Życzymy powodzenia, ciekawych inspiracji i kolejnych kulinarnych sukcesów.

Oliwia Ludwiczak
ucz. kl II Thżug

Warsztaty kulinarne w Zespole Szkół Licealnych i Zawodowych działają coraz prężniej i sprawniej. 27 maja 2015r.  uczestniczyliśmy w finale konkursu pt. „Zdrowe, smaczne, oryginalne, nasze dania regionalne”. Przygotowania rozpoczęliśmy już poprzedniego dnia. Zrobiliśmy zakupy i z ogromnym zapałem, zgodnie z regulaminem przygotowaliśmy półprodukty do wykonania konkursowych dań. Następnego dnia wczesnym rankiem, całym zespołem, pełni optymizmu pojechaliśmy do Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Sulechowie, gdzie odbyły się przygotowania i prezentacja potraw.
Nasi uczniowie prezentowali po jednym daniu z każdej kategorii. W ramach dań mięsnych wieprzowych przygotowaliśmy przysmak sulęciński – wieprzowe kuleczki osnute warzywami, w kategorii dań mięsnych wołowych ugotowaliśmy strogonowa z bitą śmietaną, natomiast z dań rybnych przyrządziliśmy pięknego, pysznego pstrąga faszerowanego
w towarzystwie całej gamy warzyw. Zniecierpliwieni, z niepokojem oczekiwaliśmy oceny komisji konkursowej.
W konkursie uczestniczyło 10 szkół średnich z województwa lubuskiego. Wszyscy prezentowali się okazale. Nasza szkoła pierwszy raz brała udział w takim wydarzeniu.
W rywalizacji zajęła II miejsce w kategorii potraw z wołowiny. Uczniowie byli bardzo dumni i szczęśliwi. Ich trud i praca zostały docenione i nagrodzone. W dobrych humorach wracaliśmy do Sulęcina. Przywieźliśmy dyplom, nagrody rzeczowe, czym ucieszyliśmy zarówno siebie jak i Dyrekcję Szkoły.

Barbara Smolińska

 

 

UWAGA
Zmiana rachunku bankowego

 

 Promocja szkoły
(zobacz film)

 

 

 

 

 

jesteśmy wyróżnieni
przez uczniów i rodziców

 

Dobrze ZaPROJEKTowana
Szkoła 2016