Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
Nowoczesna baza dydaktyczna ...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
na miarę XXI wieku ...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
Warsztaty mechaniczne ...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
hotelarskie ...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
gastronomiczne...

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych

im. Unii Europejskiej, ul. Witosa 49, 69-200 Sulęcin
Zapraszamy do nas

Menu Główne

Gościmy teraz

Odwiedza nas 1519 gości oraz 0 użytkowników.

152867
DzisiajDzisiaj45
WczorajWczoraj350
W tym tygodniuW tym tygodniu395
W tym miesiącuW tym miesiącu5862
OgółemOgółem152867

W ramach projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego w Powiecie Sulęcińskim” uczniowie Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie w dniach 4 - 6 grudnia 2017r. uczestniczyli w trzydniowym obozie naukowym pod nazwą „Trasą automatycznej produkcji w branży piekarniczej i wędliniarskiej”. Był to czas przeznaczony na zwiedzanie Zakładu Przetwórstwa Mięsnego w Krzeszycach, oraz Piekarni Zakładu Produkcyjnego „Leks” w Gorzowie Wlkp. Młodzież miała okazję zobaczyć, jak w dniu dzisiejszym wygląda przetwórstwo mięsne oraz piekarniczo – cukiernicze w jednych z najnowocześniejszych zakładów danych  branż w Polsce.

W trakcie zwiedzania zapoznano uczestników z  historią założenia firm, asortymentem, zasięgiem działania, procesami produkcyjnymi, możliwością zatrudnienia oraz z tym co najciekawsze, z procesami produkcyjnymi
z wykorzystaniem technologii innowacyjnych. Możliwość degustacji przepysznych wyrobów z szerokiego asortymentu produkcyjnego, ucieszyło niejedno podniebienie.

Owocne okazały się także zajęcia z zakresu zadowolenia klienta w procesie produkcji mięsnej, dodatków piekarskich oraz dystrybucji pieczywa. Był to okres nie tylko zdobywania wiedzy, ale i wypoczynku, w przyjaznym hotelu „Pod Słońcem” w Gorzowie Wlkp. Obóz uznano za udany o czym można przekonać się po komentarzach uczestników.

Krzysztof Jacniacki

W ramach obozu mieliśmy możliwość poznać ZPM pana Krzysztofa Sobieraja w Krzeszycach wyposażony w najnowsze rozwiązania technologiczne. Zakład jest ogromny, ma około 3000m2. Mimo bardzo dużego przerobu stawia się tam na jakość co można zaobserwować po przyznanych dla firmy certyfikatach, nagrodach, podziękowaniach.

Bartosz Kopyt

Dla mnie najciekawszym elementem była możliwość zaobserwowania technologii produkcji pieczywa w piekarni „Leks” od podstaw oraz  degustacja gotowych produktów, ich smak.

Maciej Dominiak

Dzięki uczestnictwu  w obozie mogliśmy zapoznać się z funkcjonowaniem Zakładu Przetwórstwa Mięsnego  w Krzeszycach oraz funkcjonowaniem piekarni „Leks” w Gorzowie Wlkp. Poznaliśmy zakłady, o których nie mieliśmy pojęcia.

Rafał Sobczyk

Dzięki obozowi poznaliśmy funkcjonowanie ciekawych zakładów różnych branż,  oraz uczestniczyliśmy w ciekawych wykładach. Było warto.

Michał Strube

Młodzież Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie kształtująca się technikum w zawodach  technik hotelarz oraz technik pojazdów samochodowych, wzięła udział w obozie naukowym, który odbył się w Poznaniu w dniach 25-27.10.2017r.  zorganizowanym  w ramach projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego w Powiecie Sulęcińskim”, współfinansowanego z środków unijnych w ramach Lubuskiego Regionalnego Programu Operacyjnego, Oś VIII Nowoczesna edukacja,  Działanie 8.4  Rozwój kształcenia zawodowego, Poddziałanie 8.4.1 Doskonalenie jakości kształcenia zawodowego – projekty realizowane poza formułą ZIT.

„Trasą hoteli i restauracji” podążali podczas edukacyjnego wyjazdu przyszli technicy uczący się w zawodzie  technik hotelarz.  W Poznaniu uczniowie odbyli 12 godzinny kurs, w którym mieli możliwość zdobywania nowych umiejętności, poszerzania swojej wiedzy z zakresu pozyskiwania i utrzymania gościa hotelowego, zarządzania recepcją oraz zachowania  profesjonalnego personelu zakładu gastronomicznego. W prestiżowych poznańskich hotelach  IBB Andresia**** i Hotel Lech**  zobaczyli  z bliska na czym polega praca w różnych częściach obiektu,  jakie standardy obowiązują w hotelach, jakie są tajniki profesjonalnej obsługi klienta, nie tylko w recepcji, ale również w restauracji, w spa i w innych miejscach  hotelu.  Uczniowie nawiązali kontakty zawodowe z właścicielami, pracownikami, otrzymali wiele propozycji stażu i praktyk w ekskluzywnych hotelach.

Młodzież klas technikum kształcąca się w zawodzie technik  pojazdów samochodowych zmierzali z kolei „Trasą producentów aut”. Podczas  kursu przyswoiła sobie nowe wiadomości z zakresu bezpieczeństwa w pojazdach samochodowych, alternatywnych źródeł napędu pojazdów, oraz badań technicznych, a także  wyposażenia i funkcjonowania stacji kontroli pojazdów.  Podczas pobytu zwiedzono dwie fabryki Volkswagena  w Antoninku, gdzie zapoznano się praktycznie z całą linią produkcyjną Volkswagena Caddy i Volkswagena Transportera oraz  w Swarzędzu, gdzie produkowane są elementy karoserii dla Volkswagena Transportera oraz wykonywane są zabudowy specjalne tychże samochodów np. dla policji. Poznano najnowsze rozwiązania  techniczne produkcji samochodów, które spotkały się z dużym zainteresowaniem.

Uczestnicy podsumowując udział w projekcie zgodnie przyznają, że było to  niezapomniane przeżycie, które daje motywacje do dalszej nauki, rozwijania umiejętności i pasje. „To był udany wyjazd, żałujemy, że taki krótki. Mamy nadzieję, że możliwość udziału w projekcie, który otworzył nam nowe perspektywy, zaowocuje w naszej zawodowej przyszłości” - komentuje uczennica klasy IV TH/żug Karolina Panasiuk.

Beata Janicka
Tomasz Ignatowicz

 

 

UWAGA
Zmiana rachunku bankowego

 

 Promocja szkoły
(zobacz film)

 

 

 

 

 

jesteśmy wyróżnieni
przez uczniów i rodziców

 

Dobrze ZaPROJEKTowana
Szkoła 2016